';
side-area-logo

FÁJDALMAS kórképek

A hatékony járás érdekében lábunknak HÁROM ÖNNÁLÓ FUNKCIÓval kell rendelkeznie:

ADAPTÁCIÓ

FACILITÁCIÓ

STABILITÁS

Bármilyen fiziológiai funkció vagy anatómiai struktúra hibás működése vagy sérülése, ami a boltozat fokozódását vagy ellapulását okozza, rontja mindhárom funkció működését, a test alátámasztását minden fajta mozgás közben, valamint a testtartást is.

A LÁBFEJ DEFORMÁLÓDÁSI FOLYAMATAINAK KÖVETKEZMÉNYES KÁROSODÁSAI HÁROM CSOPORTRA OSZTVA:
MECHANIKAI


A talpboltozat olyan építészeti komplexum, amely harmonikusan ötvözi a láb összes csontos-, ízületi-, szalag- és izomkomponensét. Épségének hiánya, helytelen vagy túlzott igénybevétele vagy akár a terhelés nem elégséges mennyisége és minősége is a csontok, izmok és ízületek, valamint a kötőszövet közötti egyensúly megbomlásához vezet. A kóros statikai viszonyokat a lábizomzat kezdetben aktívan korrigálja. Az izomzat kifáradása után a szalagok megnyúlnak, elveszítik rugalmasságukat – létrejön a jellegzetes lábdeformitás.


A  nem  megfelelő tengelyállású ízületek, a deformitás típusának és helyének megfelelően (külső vagy belső oldala jobban igénybe van véve) ízületi kopást, illetve hanyag testtartást is eredményez. A gerinc megváltoztatott alakja és helyzete olyan láncreakciót indít el, mely kihatással van a mozgás biomechanikájának minőségére – kompenzáló mozgások jelennek meg, melyek megváltoztatják az ízületi elmozdulások mértékét, a stabilizáló és mozgató izmok működését. A helytelen terheléselosztás következtében a súlypontok átrendeződnek, a csont és ízületi felületek deformálódnak, a mozgás korlátozottá és fájdalmassá válik. Megjelennek a következményes károsodások – fájó bőrkeményedések és lábujj deformitások, stb. Amennyiben megváltozik a testtartás, a belső szervek helyzete is változik, ami megzavarhatja a létfontosságú szervek és a rekeszizom helyes működését, a légzés nem lesz kielégítő, így kevesebb oxigén jut el a sejtekbe, szövetekbe. Ez számos módon megmutatkozhat: fáradékonyság, lehangoltság, az anyagcsere és a vérkeringés lelassul, stb. Mindez további következményeket von maga után.

NEUROLÓGIAI


A rendszer megfelelő működéséhez a bőrben található nyomásérzékelő receptorok és a gerincvelői reflexek elengedhetetlenül szükségesek. A láb funkcionális és strukturális elváltozásai, az alátámasztási pontok átrendeződése, a talp bőrében elhelyezkedő mechanoreceptorok felől beérkező információs inger torzulását eredményezi, mely következtében a posturális kontroll megbomlik és az antigravitációs és fázisos izmok túlterheltté válnak, nehezebben látják el feladatukat. Ez az állapot megváltoztatja a poszturális stratégiákat, ami kiváltói lehetnek olyan fájdalommal járó kórképeknek, melyek befolyásolják a végtagok propriocepcióját, negatív hatással vannak az egyensúlyérzékre és a motorikus kontrollra, megváltoztatják a funkcionális mozgásmintákat.

ÉRRENDSZERI

A vér a verőereken át jut a lábfejbe, eloszlik a hajszálérhálózatban, majd a visszereken át jut vissza a szívbe. A szív a vérkeringés szivattyúja, de abban, hogy az általa kipumpált vér a visszereken át újra a szívbe jusson, számos mechanizmus segíti, főleg a lábban. Minden egyes mozdulatnál a lábszárizmok intenzíven dolgoznak – összehúzódnak, majd elernyednek, egyfajta szívó-nyomó hatást fejtenek ki a mellettük futó visszerekre, ezzel elősegítik a vér visszaáramlását a szívbe. A lábszárizompumpa nagy mértékben elősegíti a felületes visszerekben történő véráramlást, illetve közvetlenül is hat a mélyebb izomrétegek között futó visszerekre is. A felületes és a mély visszerek a közvetítőereken keresztül kapcsolatban állnak egymással, így a lábszárizmok munkája közvetve a mély visszerekben is szerepet játszik. Ebből is láthatjuk, hogy a strukturális torzulások következtében az izmok tapadása és terhelhetősége nem optimális, az izompumpa nem tudja segíteni a visszerek keringését. Ilyenkor a vér lassabban áramlik, a vénásbillentyű elégtelenség miatt pangani kezd. A lábszár felületes visszerei zsákszerűen kitágulnak, hiszen több vért kell szállítaniuk, mint amennyire tervezték őket, és elődomborodnak. A pangó vér miatt pedig további problémák merülnek fel: a láb ödémásodása, trombózis veszélye, stb.

A mozgásszervi problémákat kutató orvosok és a mozgás tanulmányozásával foglalkozó szakemberek több olyan rizikófaktort emelnek ki, melyek felelőssé tehetőek az alsó végtagok és vázizomrendszer kóros kórképeinek kialakulásáért:

TÚLTERHELÉS
helytelen vagy túlzott igénybevétel
hirtelen, szokatlanul intenzív megterhelés
hosszantartó álló munka, kényszertartás
nehéz súlyok emelése
hirtelen testsúlynövekedés
HORMONHÁZTARTÁS FELBORULÁSA
élettani változások – különösen a korral járó változások
terhesség
cukorbetegség
csontritkulás
krónikus stressz
IDEGRENDSZER KÁROSODÁSA
Az idegrendszeri károsodások spektruma, amelyek hatással vannak a váz- és izomrendszer működésére nagyon széles: pl. stroke, sclerosis multiplex, hirtelen testsúlynövekedés, stb.
ÖRÖKLÖDŐ HAJLAM

hipermobilitás/ instabilitás

Az ízületi hipermobilitás alapja a kötőszövet (szalagok, ízületi tok, porckorong) kóros lazasága. A nem megfelelő tengelyállású ízületek, X-láb /valgus deformitás/ vagy O-láb /varus deformitás/ instabilitással járhat és a talpboltozat összeeséséhez vezethet /pes planus valgus/.
AZ ALSÓ VÉGTAGOK SÉRÜLÉSEIBŐL VAGY GYAKORI TÚLTERHELÉSBŐL ADÓDÓ STRUKTURÁLIS ÉS FUNKCIONÁLIS ELVÁLTOZÁSOK
A helytelen mozgásminták miatt bekövetkezett izomszakadások, ízületi kopás, fáradásos törések, stb.
FEJLŐDÉSI RENDELLENESÉGEK, VELESZÜLETETT PATOLÓGIÁK
Ezek közül talán legismertebb a cerebrális parézis. A betegnél veleszületett kontraktúrák vagy végtagfejlődési rendellenességek (pl. dongaláb) figyelhetők meg.
A talpboltozat fokozódásából vagy ellapulásából adódó torzulások:
≡ Bütyök 
≡ Kalapácsujj 
≡ Lábujjak karomállása 
≡ Tyúkszem, börkeményedés 
≡ Sesamoiditis 
≡ Metatarsalgia 
≡ Öregujj elferdülés 
/hallux valgus/
≡ Merev öregujj  
/hallux rigidus/
≡ Morton-féle neuroma  
/kompressziós ideggyulladás/
≡ Lapos láb  
/pes planus/, vagyis 'lúdtalp' és fokozatai
≡ Kivájt láb, (boltíves láb
/pes cavus/
≡ Lóláb 
/pes equinus/, stb.
≡ Sajgó, duzzadt lábak 
≡ Egyensúly zavarok 
≡ Boka sérülései 
≡ Nyugtalan láb szindróma 
≡ Ízületi bántalmak  
/fájdalom a lábujjak és lábközépcsontok tájékán/
≡ Boka- és harántboltozat süllyedés-  
sel kapcsolatos elváltozások
≡ Lábszárhajlító (Achilles) ín gyulladás