Lábfunkciók javítása

FÁJDALOM CSÖKKENTÉSE

Az izmok és inak erősítése

TANULMÁNYOK, KUTATÁSOK

Tanulmányok bizonyították, hogy a Formthotics™ alakítható talpbetétek segítségével hatékonyan csökkenthető a fájdalom, kezelhető és megelőzhető a sérülés, javítható a beteg közérzete.

A Formthotics™ talpbetétek számos esetben legalább annyira vagy hatékonyabbnak bizonyultak, mint más, az alsó végtagok rendellenességeinek kezeléséhez használt egyedien kialakított ortopéd talpbetétek.

Larsen (másokhoz hasonlóan) 2002-ben megállapította, hogy a Formthotics™ talpbetétek használata drasztikus módon, 20%-kal csökkentette a hátfájás és 10%-kal az alsó végtagoknál jelentkező fájdalom, például a belső sípcsonti stressz szindróma előfordulását az újonc katonák körében.

Chia 2009-ben és Landorf 2006-ban megállapította, hogy a Formthotics™ használatával sikeresen kezelhető a plantar fasciitis (talpi bőnye gyulladás). A Formthotics™ talpbetét jelentősebb mértékben csökkentette a plantáris csúcsnyomást, biztosítva ezzel a tünetek hatékonyabb enyhítését, mint az egyedileg kialakított, ortopéd talpbetét és az előre gyártott konkurens termék.
Mindkét tanulmány megállapította ezen kívül, hogy a Formthotics™ javítja az általános lábfunkciókat és csökkenti a fájdalmat, javítva ezzel a beteg közérzetén.

Bizonyítást nyert, hogy a Formthotics™ talpbetét hatására a torzult boltozattal rendelkező lábfej hasonlóan funkcionál, mint a normális boltozattal rendelkező.  Emelett, a Formthotics™ viselése erősíti az izmokat és inakat, megelőzve azok sérüléseit, amelyekkel egyébként számolni kellene. Ezt az álláspontot Murley (másokhoz hasonlóan) 2010-ben megerősítette a m.tibialis posterior és a m.peroneus longus működésének összehasonlításakor haránt boltozat süllyedéssel rendelkező betegek esetében, a Formthotics™ talpbetét és más egyedileg kialakított talpbetétek használatával. Megállapította, hogy a m.tibialis posterior működése nagymértékben javult mindkét típusú talpbetét esetében, a m.peroneus longus esetében azonban, csak a Formthotics™ talpbetét használatakor volt észlelhető javulás.

1. Lower Limb Injuries in Soldiers: Feasibility of Reduction Through Implementation of a Novel Orthotic Screening Protocol

/Katonák alsó végtagsérülései: a sérülések csökkentésének lehetősége előzetes ortopéd szűrés alkalmazásával/

Baxter, M., Baycroft, C. & Baxter, G.D. (2011)
Military medicine,176, 3:291.

https://search.proquest.com/openview/1053826d39da2bb11e4bdf355ca3f219/1?pq-origsite=gscholar&cbl=7561

Formthotics™ reduce injury risk in pre-screened military recruits. In this New Zealand based study 102 military recruits were screened by foot type and functional testing to ascertain those that could benefit from dual density Formthotics™ intervention. As 10% of the regular force personnel suffer from one of the identified injuries every month the potential to be able to reduce this by screening and intervention is extremely relevant. The results showed that injury counts and risk was greatly reduced at the three month mark for those in the Formthotics™ group across almost all injury types’ studied.

 

 

A Formthotics™ talpbetétek használatával csökkenthető a sérülések kockázata az előzetes vizsgálaton átesett újonc katonák körében. Az Új-Zélandon elvégzett kutatásban 102 katonai újoncot vizsgáltak lábfejük típusa és funkciója szerint, hogy felismerjék közülük azokat, akik számára segítséget jelentene a Formthotics™ Dual talpbetét használata. Mivel a fegyveres erőknél szolgálók 10%-a szenved havi rendszerességgel a vizsgált betegségek egyikében, kulcsfontosságú a probléma megoldása az előzetes vizsgálatok és a megfelelő eljárás által. Az eredmények kimutatták, hogy a sérülések száma és kockázata nagy mértékben csökkent a harmadik hónapban azoknál, akik a Formthotics™ talpbetétet használták, szinte minden lehetséges sérüléstípus esetében.

2. Formthotics™ relieve heel pain for elderly patients

/A Formthotics™ talpbetét enyhíti a sarokfájdalmat idős betegeknél/

Bonnano, B., Daniel, R., Landorf, K., Hylton, M. (2011).
Pressure-relieving properties of various shoe inserts in older people with plantar heel pain.
Gait & Posture; 3169

Letöltés

Formthotics™ significantly reduce heel peak plantar pressure without increasing forefoot pressure in older adults. Plantar heel pain is a common pathology of older adults and one with that has a range of treatment modalities. This study showed an attenuation of heel peak plantar pressure by the Formthotics™ of five times that of the two next most effective inserts trialled. The contoured manufacture of Formthotics™ increased the pressure distribution through the arch and heel thus reducing peak heel pressure. Importantly, Formthotics™ did not increase forefoot loading as was found with the other inserts tested.

A Formthotics™ talpbetét jelentős mértékben csökkentette a csúcsnyomást a talpon idősebb korú felnőtt betegek esetében, anélkül, hogy ezáltal növekedett volna a láb elülső felén észlelt nyomás. A talpi sarokfájdalom gyakori betegség az idősebb fel-nőttek körében, és számos módszerrel kezelhető. A tanulmány szerint a Formthotics™ talpbetét használata esetén ötször hatékonyabb volt a talpra nehezedő csúcsnyomás csökkentése, mint a második és harmadik leghatékonyabb tesztelt talpbetét esetében. A Formthotics™ talpbetét kontúrozott kialakítása jobb nyomáseloszlást biztosított a lábboltozat és a sarok mentén, csökkentve ezáltal a talpra nehezedő csúcsnyomást. Fontos megjegyezni, hogy a többi vizsgált talpbetéttel ellentétben a Formthotics™ talpbetét használata következtében nem nőtt a láb elülső részére nehezedő nyomás.

3. Perceived support is increased with contoured foot orthoses in cycling shoes

/A kontúros talpbetét nagyobb támogatás érzetét kelti a kerékpáros cipőkben/

Bousie, JA., et.al. (2012).
Contoured in-shoe foot orthoses increase midfoot plantar contact area when compared with a flat insert during cycling.
Journal of Science and Medicine in Sport.

Letöltés

A 12 participant randomised control trial undertaken to look at the influence of contoured foot orthoses on surface contact, pressure and perceived comfort when compared with a flat insole during seated stationary cycling. Although the authors qualify the limitations of this study the results do provide some initial evidence supporting the role of orthoses in cycling when the desired clinical outcome is to influence surface contact, pressure, and perceived support within a cycling shoe. Further study in this area will prove most interesting.

A 12 résztvevő körében elvégzett tanulmány célja a kontúros talpbetétek lapos talpbetétekkel szembeni hatásának vizsgálata volt a felülettel való érintkezés, a nyomás és a kényelemérzet tekintetében, nyereggel ellátott szobakerékpár használata köz-ben. Bár a szerzők kiemelték a tanulmány bizonyos hiányossá-gait, az eredmények kezdeti bizonyítékként szolgáltak arra a feltételezésre, hogy a talpbetéteknek fontos szerepük van a ke-rékpározásban, amennyiben a klinikai vizsgálat célja a felülettel való érintkezés, a nyomás és a kényelemérzet befolyásolása a kerékpáros cipők esetében. A területen végzett további kutatá-sok kétségtelenül érdekes eredményekkel szolgálnak majd.

4. Formthotics™ optimise plantar pressure distribution

/A Formthotics™ talpbetét segítségével optimalizálható a talpat érő nyomás/

Chia, J., Suresh, S., Kuah, A., Ong, J., Phua, J & Seah, AL (2009).
Comparative trial of the foot pressure patterns between corrective orthotics, Formthotics™, bone spur pads and flat Insoles in patients with chronic Plantar Fasciitis.
Ann Acad Med Singapore; 38:869-75.

Letöltés

Formthotics™ are useful in distributing pressure uniformly over the rearfoot region. In this study, Formthotics™, customised orthotics and bone spur heel pads were compared for their effects on the pressure under the foot. Both Formthotics™ and customised orthoses significantly decreased peak rearfoot pressure, while the heel spur pads actually increased it. The authors concluded that Formthotics™ are useful in “distributing pressure uniformly over the rearfoot region”. The efficacy of Formthotics™ in optimising the distribution of plantar pressure is due to their ability to be custom thermoformed exactly to the plantar surface of the foot in a stable posture. This is made possible by the properties of the unique material, design and manu-facturing technology (milling rather than compressing the material to vary its thickness) used only in Formthotics™.

 

 

A Formthotics™ talpbetét segítségével egyenletesen eloszlatható a nyomás a lábfej hátsó részén. Ebben a tanulmányban a Formthotics™ talpbetét került összehasonlításra más egyedi talpbetétekkel és a sarok csontkinövésére (sarkantyú) alkalmazott sarokbetéttel a talpra nehezedő nyomást befolyásoló hatásuk alapján. A Formthotics™ talpbetétek és más egyedi talpbetétek nagymértékben csökkentették a sarokra helyeződő csúcsnyomást, a sarokcsont sarkantyúnál alkalmazott betét használatakor viszont egyenesen megnőtt a nyomás mértéke. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a Formthotics™ talpbetét fontos szerepet játszik „a nyomás egyenletes elosztásában a talp hátsó részén”. A Formthotics™ talpbetét hatékonysága a talpra nehezedő nyomáseloszlás optimalizálásának terén annak a tulajdonságnak köszönhető, hogy a betétet a hőformázás során teljes mértékben a lábfej állóhelyzetben felvett alakja szerint alakítják ki. Ezt a kizárólag Formthotics™ talpbetéteknél alkalmazott egyedi anyagösszetétel, kialakítás és gyártási technológia teszi lehetővé (az anyagot marják és nem préselik, a változó vastagság miatt).

5. Foot Orthotics reduce the Navicular Drop

/Az ortopéd talpbetét csökkenti a hosszboltozat süllyedésének mértékét/

Christensen B.H., & Pendersen KS, et.al. Aalbourg University, Denmark

Letöltés

Formthotics™ reduce navicular drop in subjects whilst walking. Formthotics™ are shown to reduce navicular drop by 19% of the average navicular drop without Formthotics™, when measured with a dynamic ‘in shoe’ measurement tool designed by this group. As navicular drop is often used to quantify pronation, it is reassuring to know that Formthotics™ do reduce navicular drop when this is may be one of the desired treatment outcomes.

 

 

A Formthotics™ talpbetét csökkenti a hosszboltozat torzulásának mértékét járás közben. A csoport által tervezett dinamikus, „cipőn belüli” eszközzel történő mérés során a Formthotics™ talpbetétről bebizonyosodott, hogy 19%-kal csökkenti a hossz-boltozat süllyedését a Formthotics™ betét mellőzésekor észlelt átlagos süllyedés mértékéhez képest. Mivel a hosszboltozat süllyedését az elhajlás mértékének számszerűsítésénél veszik figyelembe, megnyugtató tény, hogy a Formthotics™ talpbetéttel csökkenthető a süllyedés, hiszen ez lehet a probléma kezelésének egy kívánt eredménye.

6. The Unilateral Forefoot balance test

/A lábfej elülső részének egylábas egyensúlytesztje/

Clark, M.S (2007). The Unilateral Forefoot Balance Test: Reliability and validity for measuring balance in late midlife women.
NZ Journal of Physiotherapy; Vol 35(3), 110-118.

Letöltés

The objective of this study was to determine the reliability and validity of the ‘Unilateral Forefoot Balance Test’, a new high level balance test involving balancing on the forefoot, and to assess its ability to measure age based performance for women enter-ing their sixties. Test-retest reliability was assessed with 28 healthy women aged 58-69.

 

 

A tanulmány célja egy új, magas szintű vizsgálat megbízhatóságának és validitásának megállapítása volt a lábfej elülső részének egyensúlytesztjével kapcsolatban, középkorú nők körében, valamint annak a lehetőségnek a vizsgálata, hogy az egyensúly a 60-as éveik felé közelítő nők körében meghatározható-e az életkor alapján. A vizsgálat és az ismételt vizsgálat megbízhatóságát 28 egészséges, 58 és 69 év közötti nő körében állapították meg.

7. Overuse injuries of the knee prove to be the greatest risk to road cyclists

/A térd túlterheléses sérülései jelentik a legnagyobb kockázatot az országúti kerékpárosok számára/

Clarsen, B., et.al. (2010). Overuse injuries in Professional Road Cyclists.
American Journal of Sports Medicine Vol 38.

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20847225

The purpose of this 109 participant strong study was to register overuse injuries in professional road cyclists. The results of this study showed that of the injuries registered, 45% were in the lower back and 23% in the anterior knee, with knee injuries most likely to cause cycling training time loss. This result is consistent with other studies that have been published over the past 20yrs. As a result, future studies focusing on the prevention of overuse knee injuries in the cyclist would be extremely beneficial to the cycling athlete.

 

 

A 109 résztvevő segítségével elvégzett tanulmány célja a profi országúti kerékpárosoknál bekövetkező túlterheléses sérülések regisztrálása volt. Az eredmények alapján megállapítható, hogy a bekövetkező sérülések 45%-a a derekat, 23%-a pedig a térd elülső részét érintette; a kerékpárosok edzés közbeni időveszteségéért valószínűleg elsősorban a térdsérülések feleltek. Az eredmények összhangban voltak egyéb, az elmúlt 20 év során közzétett vizsgálatok eredményeivel. A tanulmány összegzéseként kijelenthető, hogy a professzionális kerékpárosok számára a jövőben rendkívüli fontossággal bírhat a térd túlterheléses sérüléseit vizsgáló kutatás.

8. Are prefabricated foot orthoses still effective in reducing plantar pressures after 12 months of wear?

/12 hónapos viselet után is hatékonyan csökkenti az előre gyártott talpbetét a talpra nehezedő nyomást?/

Cronkwright, D.G, Spink, M.J, Landorf, K.B, & Menz, H.B.Gait Posture. (2011) Okt;3
4(4):553-7. doi: 10.1016/j.gaitpost.2011.07.016. Epub 2011 Aug 19.

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21855344

Formthotics™ continue to reduce plantar pressure after or more 12 months of wear In this study of older adults who had been wearing Formthotics™ dual density red for at least 12 months, in shoe pressure data was collected both with the old Formthotics™ and new Formthotics™ of the same density. The results showed no significant difference between the two groups, indicating that there is only a small deformation over a twelve month period. Therefore in this age group there may not need to replace Formthotics™ as often as previously thought.

A Formthotics™ talpbetét 12 hónapos viselet után továbbra is csökkenti a talpra nehezedő nyomást. Az idősebb korú, Formthotics™ dupla sűrűségű piros talpbetétet viselő felnőttek körében végzett tanulmány során a cipőn belüli nyomásra vonatkozó adatokat gyűjtötték össze a korábbi és az új, megegyező sűrűségű Formthotics™ talpbetétek esetében. Az eredmények nem mutattak számottevő különbséget a két csoport között, ez alapján pedig csak kis mértékű deformáció észlelhető a 12 hónapos időszak alatt. Ebben a korcsoportban tehát nem feltétlenül szükséges olyan gyakorisággal lecserélni a Formthotics™ talpbetéteket, mint ahogyan azt előzetesen vélni lehetett

9. Effectiveness of foot orthoses and shock-absorbing insoles for the prevention of injury: a systematic review and meta-analysis

/Az ortopéd talpbetét és az ütközéscsillapító talpbetét hatékonysága a sérülések megelőzésében: szisztematikus áttekintés és metaanalízis/

Daniel R. Bonanno, Karl B. Landorf, Shannon E. Munteanu, George S. Murley, and Hylton B. Menz. La Trobe University (2017), Bonanno DR, et al. Br J Sports Med 2017;51:86–96.

Letöltés

Foot orthoses and shock-absorbing insoles are commonly used for the prevention and management of many musculoskeletal disorders of the lower extremity. The aim of this systematic review was to summarise the literature and apply meta-analysis to estimate the effectiveness of foot orthoses and shock-absorbing insoles for the prevention of musculoskeletal injury. A total of 18 clinical trials were included in this systematic review, with 11 randomised trials evaluating foot orthoses and 7 trials (randomised and quasi randomised) evaluating shock-absorbing insoles. Meta-analysis found foot orthoses provide a 28% reduction in the risk of developing an overall injury and a 41% reduction in the risk of developing a lower limb stress fracture, but foot orthoses were not found to reduce the risk of developing a softtissue injury. Shock-absorbing insoles were not found to be effective for the prevention of any type of injury.

 

 

Az alsó végtagoknál jelentkező mozgásszervi rendellenességek megelőzésére és kezelésére általában ortopéd és ütközéscsillapító talpbetéteket alkalmaznak. A szisztematikus áttekintés célja a vonatkozó szakirodalom összefoglalása és a metaanalízis elvégzése volt az ortopéd és ütközéscsillapító talpbetétek hatékonyságának vizsgálatára a mozgásszervi sérülések megelőzésének vonatkozásában. A szisztematikus áttekintés összesen 18 klinikai vizsgálatból állt, köztük 11 randomizált, ortopéd talpbetéteket értékelő vizsgálattal és 7 ütközéscsillapító talpbetéteket érintő (randomizált és kváziexperimentális) vizsgálattal. A metaanalízis alapján megállapították, hogy az ortopéd talpbetétek 28%-al csökkentették az általános sérülés kialakulását és 41%-al az alsó végtagokat érintő fáradásos törés előfordulásának esélyét, az ortopéd talpbetétek a lágyszöveti sérülések kockázatának csökkentésében azonban nem bizonyultak hatékonynak. Az ütközéscsillapító talpbetétekről nem került megállapításra, hogy csökkentenék bármely sérülés kialakulásának kockázatát.

10. Biomechanical forefoot varus has an effect on cycling power output

/A biomechanikai varus deformitás hatással van a kerékpárosok teljesítményére/

Dinsdale, NL., Williams, AG.
Can Forefoot Varus Wedges Enhance Anaerobic Cycling Performance in untrained Males with Forefoot Varus?
Institute for Performance Research – original scientific paper. (Institute for Performance Research).

A degree of caution should be taken when interpreting the results of this small study which is none the less interesting food for thought and may leave the reader with more questions than answers; e.g. the definition of forefoot varus vs. forefoot supinatus and the potential implications of not defining this.
However, the results from a cohort of 6 subjects concluded that there is a strong correlation between power output and forefoot varus deformity with anaerobic cycling and that forefoot varus wedges may improve short term power output in these individuals. Worth reading and pondering.

 

 

Ennek a kisebb tanulmánynak az értelmezésekor elővigyázatosság szükséges, az elgondolkodtató vizsgálat ugyanis számos kérdést megválaszolatlanul hagy; ilyen kérdés például a lábfej varus és supinatus deformitása közötti különbség, valamint a lehetséges következmények előfordulása, amennyiben ezt a különbséget nem tisztázzák.
A 6 vizsgálati alany körében elvégzett átfogó tanulmány eredményei szerint azonban, komoly összefüggés állapítható meg a teljesítmény és a lábfej elülső részének varus deformitása között az anaerob kerékpáros tevékenység esetén; a varus deformitásra alkalmazott ékelt talpbetét továbbá rövid távon hatékony lehet az egyének teljesítményének növelésében. A tanulmány érdekes és elgondolkodtató.

11. The effectiveness of a sports orthotic

/A sport talpbetét hatékonysága/

Fitzgerald, M. (1996).
The effectiveness of a sports orthotic.
A research project submitted for BSc Honours Podiatric Studies. University of Brighton.

Customised Formthotics™ are an ideal sports orthosis.
This was a retrospective study with a large cohort over three years aimed at to determining the effectiveness of customised Formthotics™ in treating sports injuries in the ‘ankle and lower leg’, ‘knee and thigh’ and ‘lower back and hip’. Consistent levels of improvement were observed in 80% of the clients. Seventy-six percent were able to achieve their previous levels of activity and 80% indicated that they always wore their orthotics for sports activities. 81.6% of clients reported satisfaction.
This study is consistent with others in which flexible custom orthoses provided satisfactory outcomes for a majority of the study group.

 

 

Az személyreszabott Formthotics™ talpbetét ideális sport talpbetét. A 3 évig tartó nagyszabású, retrospektív tanulmány célja az személyreszabott Formthotics™ talpbetét hatékonyságának vizsgálata volt a „boka és az alsó lábszár”, „térd és comb”, valamint „derék és csípő” területeit érintő sportsérülések kezelésének tekintetében. A páciensek 80%-ánál volt megfigyelhető folyamatos javulás. A vizsgált páciensek 76%-a volt képes a sérülését megelőző aktivitás szerint teljesíteni, 80%-uk jelezte, hogy mindvégig viselték az ortopéd talpbetétet sporttevékenységük során. A páciensek 81,6%-a elégedetten számolt be tapasztalatairól. A tanulmány – más tanulmányokkal összhangban – megállapította, hogy a rugalmas, személyreszabott ortopéd talpbetét kielégítő eredményekkel szolgál a vizsgált csoport nagy részében.

12. Do foot orthoses change lower limb muscle activity in flat-arched feet towards a pattern observed in normal-arched feet?

/Megváltoztatja az ortopéd talpbetét az alsó végtag izmainak működését pes planus esetében, a normál talpnál vizsgált mintát követve?/

George S. Murley, Karl B. Landorf, Hylton B. Menz (2010),
Department of Podiatry, Faculty of Health Sciences, La Trobe University, Australia Musculoskeletal Research Centre

Letöltés

Modified Formthotics™ influence lower limb muscle activity in flat arched feet. In this study, participants underwent rigorous protocol for classifying foot posture and were screened for their suitability (flat-footedness) for the study. They were then given both rearfoot medial wedge modified Formthotics™ and casted prescription orthoses with a 20 degree cast correction. EMG lower limb muscle amplitude data was gathered with the results showing a change in both tibialis posterior and peroneus longus amplitude with the modified Formthotics™. Further research is needed to determine whether these changes affect clinical outcomes.

 

 

A Formthotics™ talpbetét befolyásolja az alsó végtag izmainak működését pes planus esetében. A tanulmány résztvevőit szigorú protokoll szerint választották ki a lábtartás kategorizálásához, és előzetes szűrésen estek át alkalmasságuk (pes planus megléte) megállapításához. A résztvevők ezután a lábfej hátsó részén alkalmazható, ékelt Formthotics™ talpbetétet és vényre felírt, öntött talpbetétet is kaptak, ez utóbbit 20 fokos szögkorrekcióval. Az alsó végtag izmok EMG-amplitúdóadatai szerint a m.tibialis posterior és a m.peroneus longus amplitúdójában is változás figyelhető meg a módosított Formthotics™ talpbetét használatának köszönhetően. További kutatás szükséges annak megállapításához, hogy ezek a változások milyen jelentőséggel bírnak a klinikai eredmények szempontjából.

13. Risk of patella femoral joint injury can be reduced with wedged foot orthoses in cycling shoes

/A kerékpároscipők ékelt talpbetéttel való használatával csökkenthető a patellafemoralis ízületi sérülés kockázata/

Gregersen, CS., et.al. (2006).
How changing the inversion/eversion foot angle affects the non-driving intersegmental knee moments and the relative activation of the vastii muscles in cycling.
Journal of Biomechanical Engineering.

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16706588

It has been commonly believed that common overuse knee injuries (such as patella femoral syndrome) in cycling are largely due to muscle imbalances. This study aimed to quantify the relationship between knee moments (varus/valgus and internal/external axial moments) and muscle activity. Data gathered from 15 subjects included pedal loads, surface EMG and kinematic measures under five randomly assigned inversion/eversion foot angles. The outcome of this study showed that eversion of the foot during cycling reduced knee moments, and changed muscle activation that could potentially reduce lateral patellar tracking and decrease the risk of injury to the.

 

 

Széles körben elterjedt az a nézet, hogy a túlterhelés okozta térdsérülések a kerékpározásban (mint például a patellameforalis szindróma) nagymértékben köszönhetők az izom-kiegyensúlyozatlanságnak. A tanulmány célja a térdben ható nyomaték (varus/valgus erők és befelé/kifelé irányuló el-mozdulás) és az izomműködés kapcsolatának mennyiségi meg-határozása volt. A mérés a pedálterhelés és a felületi EMG ada-tait, valamint a kinematikai adatokat egyaránt magába foglalta; a vizsgálatot 15 alany segítségével, 5 véletlenszerűen megválasz-tott inverzióra/everzióra vonatkozó szögadattal végezték el. A tanulmány eredménye szerint az everzió csökkentette a térdben ható nyomatékot kerékpározás közben, és befolyásolta azt az izomműködést, amely potenciálisan csökkentheti a térdkalács oldalirányú kimozdulásának esélyét, csökkentve így a patellafemoralis ízület sérüléseinek kockázatát.

14. Star Excursion Balance Test

/Csillag egyensúly-teszt/

Gribble, P.A. et al. (2012). Using the Star Excursion Balance Test to Assess Dynamic Postural-Control Deficits and Outcomes in Lower Extremity Injury: A Literature and Systematic Review.

Letöltés

Journal of Athletic Training; 47(3), p 339-357.

 

15. Effect of Orthoses on Changes in Neuromuscular Control and Aerobic Cost of a 1 hour Run

/Talpbetét (ortézis) hatása a neuromuszkuláris kontroll változásaira és a felhasznált energiára 1 óra időtartamú futás esetén/

Kelly, L.A., Girard, O. & Aspetar, S,R.
Qatar Orthopaedic and Sports Medicine Hospital, (2011) Doha, QATAR Med. Sci.
Sports Exerc., Vol 43

Letöltés

Formthotics™ reduce plantar flexor fatigue during treadmill run-ning. This study showed that treadmill running for 1 hour in shoes fitted with Formthotics™ resulted in an altered neuromuscular control of running and partly protects from fatigue induced reductions in the plantar flexors. Although this is unlikely to reduce the aerobic cost of running, there may be benefits in using Formthotics™ when reduced loading in VM or GM is desired. In addition, Formthotics™ may reduce ankle plantar

 

 

Futópadon történő futás közben Formthotics™ talpbetét használata csökkenti a talpi flexorok kifáradását. A tanulmány megállapította, hogy a Formthotics™ talpbetéttel rendelkező cipők használata 1 órás futópadhasználat közben változást eredményezett a futás neuromuszkuláris kontrolljában, és bizonyos mértékig csökkentette a talpi flexorok kifáradás által előidézett redukcióját. Bár nem valószínű, hogy ezáltal a futáshoz szükséges energia is csökken, a Formthotics™ talpbetétek használata bizonyos előnyökkel járhat a VM (vastus medialis) és a GM (gluteus maximus) terhelésének csökkentésénél. A Formthotics™ talpbetét csökkenti továbbá a talp flexorainak igénybevételét.

16. Formthotics™-are-effective-in-neuro-motor-rehabilitation

/A Formthotics™ talpbetét hatékony eszköz a neuromotoros rehabilitációban/

Kiruma Hiruma (Teikyo-University), Kayo Babano (Osaka International University).
Effects of in-shoe thermoformed orthotic devices on static and dynamic balance.

This study shows that Formthotics™ create significant improvements in both static and dynamic postural stability and most surprising, it also showed that after 6 weeks of using Formthotics the subjects’ balance was improved even if they were not stand on the orthotics.
Previously it has often been the opinion that foot orthoses have purely mechanical effects on the posture of the foot and leg and that this mechanical mode of action could have adverse effects on muscle strength and neuromotor function. This study indicates that Formthotics™ act by improving neuromotor function and are therefore can be considered an appropriate and effective modality in both the rehabilitation of ankle sprains and other lower extremity injuries; as well as potential for improving postural stability in the elderly and other at risk groups.

A tanulmány azt mutatja, hogy a Formthotics™ talpbetéttel jelentős javulás érhető el a statikus és dinamikus egyensúlyban egyaránt, valamint megállapítja azt a meglepő tényt is, hogy 6 hétig tartó Formthotics™ használat után, akkor is észlelhető javulás az alany egyensúlyában, ha az illető már nem használja a talp-betétet.
Korábban úgy vélték, hogy az ortopéd talpbetétnek kizárólag mechanikai hatása van a láb és a lábfej helyzetére, és hogy ez a működési mechanizmus negatív hatással lehet az izom erősségére és a neuromotoros funkcióra. A tanulmány megállapította, hogy a Formthotics™ talpbetét javítja a neuromotoros funkciót, ezért megfelelő és hatékony eszköznek tekinthető a bokaficam és más, alsó végtagoknál jelentkező sérülések rehabilitációjában egyaránt, valamint potenciálisan javítja a poszturális stabilitást időskorú embereknél és más veszélyeztetett csoportoknál.

17. Formthotics™ treat Plantar Fasciitis

/A Formthotics™ talpbetét használata segít a plantar fasciitis, vagyis a talpi bőnye gyulladás kezelésében/

Landorf, K. & Keenan, M. (2006).
Effectiveness of Foot Orthoses to Treat Plantar Fasciitis: A Randomized Trial.
Arch Intern Med; 166:1305–1310.

Letöltés

Formthotics™ improve function and decrease symptoms in pa-tients with chronic plantar fasciitis. In this robust randomised control trial Formthotics™ were found to be to be a useful modality in the treatment of plantar fasciitis. Formthotics™ proved to have short term effectiveness, improved general foot function and reduced pain in the sample group. Plantar fasciitis is often treated with foot orthoses; however, studies of the effects of orthoses are generally of poor quality, and to our knowledge, no previous trials have investigated long-term effectiveness. This peer review research has been described on the Podiatry Arena website as a “Landmark Study” because it is perhaps the most rigorous RCT study yet published in relation to foot orthoses. It was conducted by a multinational and multidisciplinary scientific team of experts in the field of foot orthotic research and was Dr. Landorf’s PHD theseis. This study compared the outcomes achieved with a sham orthotic (placebo), a custom thermoformed but unposted Formthotics™ and a custom casted semi rigid orthotic device. The Formthotics™ were found to the most cost-effective devices and were equally as effective as the more expensive customised devices. Long-term follow-up did not support the view that orthotics have additional long-term beneficial effects in improving function and pain management for plantar fasciitis.

 

 

A Formthotics™ talpbetét javítja a lábfej funkcióit és csökkenti a tüneteket a krónikus plantar fasciitisben szenvedő betegeknél. Az átfogó randomizált vizsgálat során a Formthotics™ talpbetét hasznos eszköznek bizonyult a plantar fasciitis kezelésében. A Formthotics™ talpbetét rövid idő alatt fejtette ki hatását, javította a lábfej általános funkcióit és csökkentette a fájdalom mértékét a vizsgált csoport körében. A talpi bőnye gyulladást gyakran kezelik ortopéd talpbetét alkalmazásával, az említett talpbetétekről szóló tanulmányok azonban általában nem kielégítő minőségűek, ismereteink szerint pedig a betétek hosszú távú hatásait még egy tanulmány sem vizsgálta. A szakértők által értékelt kutatást a Podiatry Arena weboldalon „tudományos mérföldkőként” jellemezték, mert nagy valószínűséggel ez az eddigi legszigorúbb körülmények között elvégzett RCT (randomizált kontroll csoportos) vizsgálat, amelyet közzétettek az ortopéd talpbetétekkel kapcsolatban. A tanulmányt egy multinacionális és multidiszciplináris, az ortopéd talpbetétek területén tevékenykedő szakértői csoport végezte el, és Dr. Landorf PhD disszertációjának témáját is ez a terület szolgáltatta. A tanulmány során egy placebo (szín-lelt hatású), egy egyedileg hőformázott, de forgalomban nem kapható Formthotics™ talpbetét és egy egyedileg kialakított, félkemény ortopéd betét került összehasonlításra. A Formthotics™ talpbetét bizonyult a legköltséghatékonyabb meg-oldásnak, kifejtett hatása pedig azonos volt a drágább, egyedileg kialakított talpbetétekével. A távlati nyomon követés nem támasztja alá a feltételezést, hogy az ortopéd talpbetét további hosszútávú előnyökkel szolgál a talpi bőnye gyulladással járó fájdalmak kezelésében, illetve a láb funkcióinak javításában.

18. Formthotics™ might be as effective as prescribed customised foot orthoses

/A Formthotics™ talpbetét hatékonysága megegyezhet a vényre felírt egyedi ortopéd talpbetét hatékonyságával/

Landorf, K., Keenan, AM & Rushworth, L. (2001).
Foot Orthosis Prescription Habits of Australian and New Zealand Podiatric Physicians.
J AM Podiatr Med Assoc 91(4): 174–183.

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11319247

This study compared the orthotic prescription habits of Australian and New Zealand Podiatrists. It was found that New Zealand Podiatrists were three times more likely to prescribe ‘prefabricated foot orthoses’ than their Australian colleagues who had a much greater preference for casted customised devices. There was no indication that the results Australian Podiatrists achieved were any better than those achieved by the New Zealand ones. The majority of the ‘prefabricated orthotics’ used in New Zealand at that time were Formthotics™. This study raise the possibility that Formthotics™ might be as effective as the more expensive modified Root type custom devices and this was the subject of Dr Landorf’s doctoral research that showed Formthotics and customised foot orthoses to be equally effective in the treatment of plantar fasciitis.

 

 

A tanulmány az ausztrál és új-zélandi podiaterek preferenciáit hasonlította össze annak fényében, hogy milyen típusú talpbetétet írnak fel betegeik számára. Megállapításra került, hogy az új-zélandi szakorvosok háromszor gyakrabban írtak fel előre gyártott ortopéd talpbetétet, mint ausztrál kollégáik, akik nagyobb számban részesítették előnyben az egyedileg kialakított talpbetéteket. Nem volt arra utaló tényező, hogy az ausztrál szakemberek által elért eredmények jobbak lennének, mint az új-zélandi szakorvosok által elért eredmények. Az Új-Zélandon használt „előre gyártott” talpbetétek többsége a tanulmány ideje alatt Formthotics™ talpbetét volt. A tanulmány megemlíti azt az eshetőséget, hogy a Formthotics™ talpbetét azonos hatékonyságú a drágább, módosított, Root típusú egyedi talpbetéttel, és ezt a kérdést boncolgatta disszertációjában Dr. Landorf is, akinek a kutatása után megállapításra került, hogy a Formthotics™ és az egyedileg kialakított ortopéd talpbetétek megegyező hatékonysággal bírnak a plantar fasciitis kezelésének terén.

19. Formthotics™ decrease back pain and lower limb injury

/A Formthotics™ talpbetét csökkenti a derékfájást és az alsó végtagsérülések kockázatát/

Larsen, K., Weidich, F., and Leboeuf-Yde, C. (2002).
Can custom-made biomechanic shoe orthoses prevent problems in the back and lower extremities? A randomized, controlled intervention trial of 146 military conscripts.
Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics.25:5.p. 326–330.

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12072853

Formthotics™ decrease incidence of back pain by 20% and lower limb injury by 10% in military recruits. In this Danish randomised control trial it was shown that thermoformed Formthotics™ may prevent back and lower extremity problems in military recruit. Custom thermoformed Formthotics™ significantly reduced the overall occurrence of back and lower extremity injuries and were particularly effective in reducing the incidence of shin splints, achilles tendon pain and ankle sprains in the sample group. In a later study in the New Zealand army, a screening test was used to identify recruits who might be a greater risk of overuse injuries. The results of the study showed that Formthotics™ significantly reduced the incidence of injuries in recruits identified by the screening as at risk.

 

 

A Formthotics™ talpbetét használata 20%-al csökkentette a hát-fájást és 10%-al az alsó végtagsérülés kockázatát az újonc katonák körében. A Dániában elvégzett, randomizált tanulmány kimutatta, hogy a hőformázott Formthotics™ talpbetéttel megelőzhető a hátfájás és az alsó végtagokban jelentkező fájdalom az újonc katonák körében. Az egyedileg kialakított, hőformázott Formthotics™ talpbetét jelentős mértékben csökkentette a hátfájás és az alsó végtagokban jelentkező fájdalom előfordulását, és különösen hatékonynak bizonyult a sípcsontfájdalom, az Achilles-ínfájdalom és a bokaficam kockázatának csökkentésében, ugyanebben a vizsgált csoportban. Egy későbbi, Új-Zélandon elvégzett tanulmány során előzetes szűréssel állapították meg, hogy mely újonc katonáknál nagyobb az esélye az esetleges túl-terheléses sérülés előfordulásának. A tanulmány eredményei szerint a Formthotics™ talpbetét nagy mértékben csökkentette a sérülések kockázatát azon újonc katonák körében, akiket az előzetes szűrés alapján a veszélyeztetett kategóriába soroltak.

20. Prevention of Lower Limb Overuse Injuries in Naval Recruits

/Alsó végtagok túlterheléses sérüléseinek megelőzése tengerészgyalogos újoncok körében/

LaTrobe University (Oct. 2017) –
Daniel R. Bonanno, George S. Murley, Shannon E. Munteanu, Karl B. Landorf, and Hylton B. Menz, Bonanno DR, et al. Br J Sports Med 2017;0:1–6

Letöltés

Foot orthoses are frequently used for the prevention of lower limb overuse injuries but evidence for their effectiveness is limited. The primary aim of this study is to determine if prefabricated foot orthoses reduce the incidence of lower limb overuse injuries are common in people who participate in regular physical activity. In 2015, a sample size of 306 participants are required to provide 80% power to detect a clinically worthwhile difference of a 50% reduction in injury with the use of Formthotics™ orthotics.

 

 

Az ortopéd talpbetéteket gyakran használják az alsó végtagok túlterheléses sérüléseinek megelőzésére, a hatékonyságukra vonatkozó tudományos bizonyítékok azonban korlátozottak. A tanulmány elsődleges célja annak megállapítása volt, hogy az előre gyártott ortopéd talpbetétek csökkentik-e az alsó végtagok túlterhelés által bekövetkező sérüléseit azoknak az embereknek a körében, akik rendszeresen végeznek fizikai tevékenységet. 2015-ben 306 tesztalany segítségével, teljesítőképességük 80%-ának felhasználásával vizsgálták, hogy klinikai szempontból figyelemreméltó különbséget jelent-e a sérülések 50%-os csökkenése a Formthotics™ talpbetétek használata során.

21. Lumbopelvic Stability

/Az ágyékgerinc illetve medence stabilitása/

Perrott, M.A. et al. (2012).
Development of Clinical Rating Criteria for Tests of Lumbopelvic Stability.
Rehabilitation Research and Practice; Vol 2012 Article ID 803637.

Letöltés

22. Preventing Falls for the Elderly

/Esések megelőzése időskorú betegek esetében/

Hylton Menz kutatása és előadása, LaTrobe University

 https://www.youtube.com/watch?v=BYI1FH10buQ&feature=youtu.be

Falls in older people are a major public health problem, with 1 in 3 people aged 65 and over falling each year. It is well recognised that falls result from the interaction between environmental hazards and physiological risk factors, such as impaired vision, muscle weakness, and slow reaction time. More recently, foot problems, which affect 1 in 3 older people and are a common reason for consultation in primary care, have been associated with falls. Specifically, foot pain, reduced range of motion, toe weakness, and toe deformity have each been shown to be inde-pendent risk factors for falling. In addition, footwear related risk factors for falls include walking barefoot, walking in socks alone or wearing shoes with inadequate fixation (that is, no laces, straps, or buckles), increased heel height, and reduced contact area of sole. Given the emerging evidence that foot problems and inappropriate footwear increase the risk of falls, several guidelines for falls prevention recommend that older people have their feet and footwear examined by a podiatrist. In addition to the FootHold exercise program, participants in the trial also received a pair of foot orthoses. The foot orthoses were prefabricated, full length, dual density orthoses made from a thermoformable cross linked closed cell polyethylene foam with a firm density base and a soft density top cover (Formthotics™; Foot Science International, Christchurch, New Zealand).

Az időskorú embereknél előforduló esések jelentős egészségügyi problémát jelentenek, amivel 65 éves kor felett átlagosan minden harmadik embernek évente egyszer szembe kell néznie. Elismert ténynek számít, hogy az esések különböző környezeti veszélyforrások és fiziológiai kockázati tényezők eredményeként fordulnak elő, ilyen tényező lehet például a látászavar, az izom-gyengeség és a túlságosan hosszú reakcióidő. Újabban a különböző lábproblémáknak – amelyekkel átlagosan minden harmadik idős embernek meg kell birkóznia – szintén gyakran szerepük van az esésekben, a betegek gyakran szorulnak emiatt orvosi ellátásra. A lábfájdalom, a csökkent mozgástartomány, a lábujjak gyengesége és deformitása egyaránt különálló kockázati tényezőnek bizonyult az esések tekintetében. Kockázati tényezőknek számítanak továbbá az esések vizsgálatánál a lábbelik-kel kapcsolatos tényezők, nevezetesen a mezítláb járás, a harisnyában vagy zokniban járás, vagy a nem megfelelően rögzített (fűző, pánt vagy csat nélküli) lábbelik használata, melyeknek köszönhetően a sarok magasabb pozícióba kerül, a talp érintkezési felülete pedig csökken. Az újonnan rendelkezésre álló bizonyítékok alapján, melyek alátámasztják azt a tényt, hogy a lábproblémák és a nem megfelelő lábbeli viselése növelik az esések kockázatát, a probléma megelőzésére szolgáló tanácsok szerint erősen ajánlott az időskorú emberek számára a podiáterrel való konzultáció. Az úgynevezett FootHold exercise program anyagain kívül a vizsgálatban résztvevők kaptak egy pár ortopéd talpbetét is. A talpbetétek előre gyártott, teljes hosszúságú, dupla sűrűségű, hőformázható betétek voltak, amelyek keresztkötéses eljárással, zárt cellás polietilén habból készültek, és egy szilárd sűrűségű alsórészből, valamint egy lágy sűrűségű felsőrészből állnak. (Formthotics™; Foot Science International, Christchurch, Új-Zéland).

23. Why the knee is involved in a quarter of all cycling overuse injuries

/Miért érintett a térd minden negyedik túlterheléses kerékpáros sérülésben/

Ruby, P., Hull, ML., et.al. (1992).
The Effect of Lower Limb Knee Anatomy on Knee Loads during Seated Cycling.
Journal of Biomechanics Vol 255, No 10.

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1400519

Although this is an older study it is no less interesting in its attempt to explain the reasons behind the knee being involved approximately a quarter of all cycling overuse injuries. While this study hypothesised that knee joint loads are associated with variations in the anatomical structure of the foot and leg, the outcome was not entirely conclusive: “although anatomical variables account for significant variability in knee joint loads, conclusions about cause-and-effect relationships between these quantities must be approached with caution.” The Anatomical Evaluation methodology makes interesting reading for those clinicians who have studied the evolution of the podiatric biomechanical model over the past two decades.

A tény, hogy régebben készítették, nem von le semmit a tanulmány jelentőségéből abban a tekintetben, hogy kísérletet tesz annak magyarázatára, miért van szerepe a térdnek körülbelül minden negyedik túlterheléses sérülés bekövetkeztében a kerékpárosok körében. Bár a tanulmány hipotézise szerint a térdízületeket ért terhelés a láb és lábfej anatómiai szerkezetének változóival hozható összefüggésbe, az eredmény nem tekinthető bizonyító erejűnek: „Mindamellett, hogy az anatómiai változók magyarázatot adnak a térdízületet ért terhelés jelentős változékonyságára, az ok-okozati összefüggést érintő bizonyítékok ezen értékek között óvatos megközelítést igényelnek.” Az anatómiai értékelés módszere érdekes olvasmánynak bizonyul azoknak a klinikai orvosoknak a számára, akik az elmúlt két évtizedben a podiatrikus biomechanikai modellt tanulmányozták.

24. Peak forces to the pedal are reduced with increased cycling cadence

/Magasabb hajtási ütemben csökkenthető a pedál talpra kifejtett csúcsnyomása kerékpározás közben/

Sanderson, D., Hennig, E., et.al. (2000).
The influence of Cadence and Power on Force Application and In-shoe Pressure Distribution during Cycling by Competitive and Recreational Cyclists.
Journal of Sports Science, 18, 173–181.

Letöltés

This 29 subject strong study covers a lot of ground by manipulating various power and cadence output measures to determine changes in force application and plantar pressure in both competitive and recreational cyclists. The discussion points provide interesting reading around the possible effects of power out put and cadence on both peak plantar pressure and pressure distribution of the foot. Mention is made that reduction of these forces may be one means by which the rider reduces load on the knee.

A 29 résztvevő segítségével elkészített tanulmány több témát is érintett, a különböző teljesítményre és pedálhajtási ütemre vonatkozó értékek vizsgálata által, az erőkifejtést és a talpra ható nyomást érintő változások meghatározásához, verseny- és hobbikerékpárosok között egyaránt. A tanulmány vitapontjai érdek-feszítő témának bizonyulnak a teljesítmény és a hajtási ütem lehetséges, a talpra nehezedő csúcsnyomásra és a lábfej nyomáseloszlására való hatásának vizsgálatakor. Felmerül a lehetősége annak, hogy ezeknek az erőknek a csökkentésével a kerékpáros egyúttal a térdre ható terhelés mértékét is csökkent-heti.

25. Effectiveness of a multifaceted podiatry intervention to prevent falls in community dwelling older people with disabling foot pain

/Sokrétű lábgyógyászati eszközök szerepe az esések megelőzésében a lábfájdalmak megszüntetésén keresztül, idős emberek által lakott közösségekben/

Spink, M.J, Menz, H.B, Fotoohabadi MR, Wee, E., Landorf, KB Hill, K.D. & Lord, S.R. (2010)

Formthotics™ are shown to be a valuable component in a multifaceted falls prevention programme for older adults. Being a multifaceted randomised control trial, where the sample group received a number of interventions, including Formthotics™, it is difficult to ascertain the specific benefit of any one singular intervention in isolation. Overall there was a reduction in falls in the sample group when compared to the control group. It is likely that Formthotics™ contributed to the outcome by improving foot stability and plantar sensory feedback as well as indirectly reducing plantar pressure and foot pain, both of which are risk factors for falls.

A Formthotics™ talpbetétről bebizonyosodott, hogy az időskorú felnőttek számára kialakított sokrétű, eséseket megelőző program fontos eszköze. Az átfogó, randomizált vizsgálat után, melynek során a vizsgált csoport számos lábgyógyászati kiegészítőt kapott – beleértve a Formthotics™ talpbetétet – nehezen állapítható meg olyan konkrét előny, mely egy-egy eszköznek önmagában köszönhető. Általánosságban megállapítható, hogy a kontrollcsoporthoz viszonyítva a vizsgált csoport körében csökkent az esések száma. Valószínűsíthető, hogy a Formthotics™ talpbetét használata hozzájárult az eredményekhez a lábstabilitás és a plantáris érzékelési visszajelzés javításával, valamint közvetetten csökkentette a talpra nehezedő nyomást és a lábfájdalmat, melyek kockázati tényezőknek bizonyulnak az esések bekövetkezésében.

26. Unipedal Stance Test with Eyes Open and Closed

/Nyitott- és csukott szemmel történő, egylábas állásegyensúly-vizsgálat/

Springer, B.A. et al. (2014).
Normative Values for the Unipedal Stance Test with Eyes Open and Closed.
Journal of Geriatric Physical Therapy; Vol 30(1:07), p 8-15

Letöltés

27. Over half of all cyclists experience foot pain with cycling

/A kerékpárosok több mint fele tapasztal lábfájdalmat kerékpározás közben/

Uden, H., Jones, S., et.al. (2012).
Foot Pain and Cycling: a survey of frequency, type, location, associations and amelioration of foot pain.
Journal of Science and Cycling. Vol 1, No 2.

397 non-stationary bike, adult, regular participation cyclists were electronically surveyed for this clinically significant and interesting study. The results showed that over half of the participants experienced foot pain with cycling; 61% of these experienced forefoot pain (including burning and numbness). The group of cyclists most at risk of experiencing foot pain are those who ride with an attached foot-pedal interface. The conclusion highlights the im-portance of investigating effective management for this problem in our cycling communities.

A klinikailag nagy jelentőséggel bíró, érdekes tanulmányban 397, álló edzőkerékpáron rendszeresen tevékenykedő felnőtt kerékpáros vett részt. Az eredmények szerint megállapítható, hogy a résztvevők több mint fele tapasztalt lábfájdalmat kerékpározás közben; 61%-uk a lábfej elülső részében érzett fájdalmat (beleértve az égő és zsibbadó érzést). Leginkább a pedálkötést alkalmazó kerékpárosok csoportja van kitéve a lábfájdalom kockázatának. A következtetések rámutatnak arra, hogy a probléma hatékony kezelésének további vizsgálata kiemelt fontossággal bír a kerékpáros közösségeken belül.

28. Foot Orthoses for people with rheumatoid arthritis: a survey of prescription habits among podiatrists

Lara S. Chapman, Anthony C. Redmond, Karl B. Landorf, Keith Rome, Anne-Maree Keenan, Robin Waxman, Begonya Alcacer-Pitarch, Heidi J. Siddle and Michael R. Backhouse.

Letöltés

Guidelines recommend foot orthoses for people with both early (< 2 years) and established rheumatoid arthritis (RA). While prefabricated foot orthoses are cheaper and can ex-hibit comparable effects to customised devices, the availa-ble evidence for their effectiveness is inconsistent. Little is known about what types of foot orthoses clinicians pre-scribe. This study describes the foot orthoses prescription habits of podiatrists for people with rheumatoid arthritis.